Strona główna » Kruche ciasto z warzywami

Kruche ciasto z warzywami

by HAART
kruche ciasto z warzywami, kuchnia wegetariańska, szybkie gotowanie, proste potrawy, przepis na - haart.pl blog diy zrób to sam

Kruche ciasto z warzywami to moja wariacja na temat małych przekąsek. Delikatne, lekkie i świeże. Idealne na spotkania z przyjaciółmi przy butelce wina. Podstawę stanowi kruche ciasto a górę chrupiące warzywa pokryte parmezanem. Zapraszam na przepis i zdjęcia pokazujące jak, krok po kroku, wykonać dekoracyjne przekąski.

Kruche ciasto z warzywami

warzywa z dipem zapiekane na cieście

Potrzebne składniki

  • 100 g mąki;
  • 60g masła;
  • 1 żółtko;
  • szczypta soli;

Dip do ciasta

  • łyżka jogurtu;
  • łyżka majonezu;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz;

Wierzchnia/górna warstwa

  • 1/4 czerwonej papryki;
  • 1/4 zielonej papryki;
  • 5 pomidorów koktajlowych;
  • 10 oliwek;
  • koperek;
  • ser parmezan ok. 50g;
  • sól i pieprz;
składniki do warzywnej przystawki na cieście

Kruche ciasto z warzywami – krok po kroku

  • Pokrój paprykę w paski.
  • Pokrój pomidory na połówki.
  • Zetrzyj ser na tarce.
  • Przygotuj sól i pieprz.
posiekane warzywa, składniki przystawki na cieście
kruche ciasto z warzywami, potrzebne produkty, warzywa, przepis
  • Przygotuj ciasto:
    • Wysyp mąkę na stół i dodaj do niej szczyptę soli.
    • Zimne masło posiekaj na kawałki i  wymieszaj z mąką.
    • W środku góry mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółtko.
    • Zagnieć ciasto i „wyrabiaj” je przez kilka minut tak, aby było gładkie.
  • Podziel ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń oddzielnie w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj każdą z kulek na placek o grubości ok. 2-3 mm.
  • Placki ułóż na blaszce. Na każdy z nich połóż garść sera, kilka pasków papryki, kilka pomidorów, oliwki i posyp ponownie serem.
kruche ciasto z warzywami, wyrabianie ciasta, przepis na wegetariańską przekąskę
kruche ciasto z warzywami, przekąska wegetariańska, pieczenie, przepis
  • Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
  • Przygotuj dip:
    • Wyciśnij ząbek czosnku.
    • Wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem.
kruche ciasto z warzywami, efekt końcowy po wyjęciu z piekarnika, przepis wegetariański
kruche ciasto z warzywami, wegetariański przepis na przystawkę

Przepis pozwala przygotować 4 porcje ciasta. Każda z nich ma wielkość dłoni. Ciasto jest kruche (jak nazwa wskazuje) i  dlatego placki nie powinny być za duże. Na danie główne to trochę za mało 🙂 ale idealne na przystawkę. Małe kawałki kruchego ciasta sprawdzą się również na przyjęciach. Możesz przygotować mniejsze kawałki i ułożyć luźno na tacy. Mała, kolorowa przekąska. Delikatne, świeże, lekkie. Dip dodaje wyrazistego smaku.

Polecam!

Hania

5 1 głos
Oceń wpis:

Podobne

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina | Mrs. Lifestyle

Ależ to wygląda smakowicie. Bardzo lubię próbować nowych rzeczy, więc z chęcią przetestuję w weekend Twoją propozycję 🙂

HAART
9 lat

Karolina, bardzo się cieszę. Proszę daj znać jak Ci wyszły 🙂

Justyna Janiuk (Chi)

Na pewno jest pyszne! Dobry pomysł na resztki 🙂
Jednak ja bym to widziała w nieco innej formie – z ciasta wylepiłabym miseczki (na blasze do muffinek) 🙂

HAART
9 lat

Hej Justyna, dziękuję za komentarz. Widziałam takie „miseczki” ale chciałam zrobić coś troszeczkę innego. Do wersji w miseczkach dodałabym jeszcze sos (jak do tarty). W wersji na płasko sos nie wchodził w grę. Masz rację, że do takiej potrawy można… Czytaj więcej »

Robert
Robert
8 lat

Zapisuję przepis w zakładkach do przyrządzenia 🙂 Dzięki, czekam na więcej inspiracji

5
0
Ciekawy wpis? Dodaj swój komentarz.x